Agenda en nieuws

zondag 9 juni:

bezoek aan de tentoonstelling “Romeinse villa’s in Limburg” in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Graaf van Hornepad:

Zoals aangekondigd tijdens de ALV willen we het Graaf van Hornepad gaan lopen. Dit is een rondwandeling om Weert van 92,4 km verdeeld over 16 etappes.

Wij zullen deze etappes in principe verdelen over 7 zondagen:
14 april (11,3 km)
28 april (13,5 km)
2 juni (13,1 km)
30 juni (16,7 km)
14 juli (12,9 km)
1 september (12,5 km)
15 september (12,4 km)

De etappes zijn niet al te lang zodat iedereen mee kan doen en er ook tijd is voor een terrasje (!). 

Heb je zin om 1 of meerdere etappes mee te wandelen, stuur dan mail naar info AT avphilipsvanhorne om je toe te voegen aan een groepsapp.

27-jul t/m 10 aug: Opgraving (te Brugge?)


5-19 augustus 2017 Opgraving Goeblange, Luxemburg

Nieuws
*
Koksijde-Ter Duinenlaan: chronologie van een toevalsvondst
De afgelopen weken stond Marc Dewilde met een team van opgravers op het terrein in Koksijde voor een toevalsvondst. Hij legt uit hoe dat precies in zijn werk ging, en wat de onverwachte ontdekking is.
Lees hier het hele bericht.

* Weert Waterput
Weert zit vol geheimen De waterput in Weert die onlangs is opgegraven is niet zo maar een put. Archeologen vonden in de put sporen uit het verleden. Het gaat onder andere om een brandlaag van een grote standsbrand op 17 oktober 1723, waarbij een groot deel van het centrum afbrandde.
Lees het hele bericht hier

Musea
Heb je zin in een museumbezoek? Natuurlijk wil je dan het liefst naar een archeologisch museum! Via deze link kun je kijken welk archeologisch museum er bij jou in de buurt is. (met dank aan Raap!)

Of anders kun je een bezoek brengen aan één van de ArcheoHotspots. De ArcheoHotspots zijn momenteel te vinden in Amsterdam, Nijmegen, Utrecht, Arnhem, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven. Kijk voor een overzicht en meer informatie over de huidige activiteiten op ArcheoHotspots.nl.

Kop van Silenus, vondst uit Maastricht


Tentoonstellingen
* Archeologie uit je achtertuin
De presentatie Archeologie uit je achtertuin bestaat uit een tien meter lange ladekast met daarin de meest uiteenlopende archeologische vondsten uit meer dan 120 Nederlandse gemeenten. Uit elke gemeente is één object te zien. De tentoonstelling is te bezichtigen in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden. Meer informatie via deze link

 

* Opgegraven strijd: Eerste Nederlandse tentoonstelling over Archeologie van de oorlog
Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdgebieden en wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? Interesse in de archeologie van moderne oorlogen is de laatste jaren zowel op professioneel als amateurniveau in opmars. Het Noordbrabants Museum in ‘s‑Hertogenbosch besteedt van 28 januari tot en met 14 mei 2017 als eerste museum in Nederland uitgebreid aandacht aan deze boeiende jonge tak van het bodemonderzoek. Bezoekers aan de tentoonstelling Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog worden aan de hand van objecten en multimediale presentaties wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie van de Steentijd tot de Koude Oorlog.

Publiek toegankelijke opgraving
Van woensdag 1 maart tot en met zondag 5 maart 2017 onderzoeken archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen een strook grond op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Beiden zijn gespecialiseerd in onderzoek naar kampen uit de Tweede Wereldoorlog. De publiek toegankelijke opgraving vindt plaats in het verlengde van de reconstructie van de kampspoorlijn op het terrein. Na het onderzoek zullen de resultaten worden gepresenteerd in de tentoonstelling in ‘s-Hertogenbosch.

* Fibula’s
Fibula’s is een kleine tentoonstelling over de kledingaccessoire die archeologen het meest vinden: fibula’s. Met deze spelden werden kledingstukken dichtgemaakt, vooral mantels. In de museumvitrines liggen bijna vierhonderd fibula’s. Het zijn vakkundig gemaakte en vaak prachtige voorwerpen. Ze vertellen veel over het leven en de mode in de oudheid en de Middeleeuwen.
U vindt Fibula’s in de tentoonstellingsruimte die naast de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland ligt, op de tweede verdieping van het museum. De tentoonstelling loopt van 28 januari 2017 t/m 7 januari 2018. Bij deze het linkje naar de website.