Zilveren anjer

Op 19 juni 2008 ontving Gerrit Hasendonckx, oprichter van de Werkgroep Archeologie Philips van Horne (de voorganger van de vereniging), uit handen van koningin Beatrix de Zilveren Anjer van het Prins Bernard Cultuurfonds. Deze werd uitgereikt als blijk van waardering voor zijn vele activiteiten op het gebied van archeologie, met name de verspreiding en passie voor archeologie bij jongeren.

Een aantal leden van de Werkgroep Archeologie Philips van Horne heeft zich in 2005 en 2007 ingespannen om Gerrit eens goed te bedanken voor alles wat hij in vrije tijd (dus buiten school) voor de leden en vele anderen heeft gedaan. De Zilveren Anjer, een van de weinige onderscheidingen voor vrijwilligers op het gebied van cultuur en natuur die door Hare Majesteit persoonlijk wordt opgespeld, leek hen een passende decoratie. Met bijzonder veel genoegen verspreidden zij eind mei 2008 onderstaand persbericht, opgesteld door de Rijksvoorlichtingsdienst. Nadien werd het zeer druk in Huize Hasendonckx met radio-, tv- en schrijvende journalisten….

BERICHT

Koningin reikt 19 juni 2008 Zilveren Anjers uit

Hare Majesteit de Koningin reikt donderdag 19 juni in Paleis Noordeinde te Den Haag de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit. Dit jaar is de onderscheiding toegekend aan Elis Juliana, Loek Dijkman, Cees Dekker, Hein van der Bruggen en Gerrit Hasendonckx.
De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland of de Nederlandse Antillen en Aruba. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft de Koningin deze taak overgenomen.
Elis Juliana (Curaçao, 1927) …
Loek Dijkman (Velsen, 1942) …
Cees Dekker (Smitshoek, 1946) …
Hein van der Bruggen (Maasniel, 1949) …
Gerrit Hasendonckx (Lier, België, 1952) uit Kinrooi, België, is de oprichter van de Werkgroep Archeologie van de scholengemeenschap Philips van Horne in Weert. Via de werkgroep heeft hij dertig jaar lang jongeren kennis over en liefde voor de archeologie bijgebracht.

In allerlei bronnen werd nadien melding gemaakt van de Zilveren Anjer voor Gerrit: de Volkskrant, het Reformatorisch Dagblad, Nieuws.nl, de NOS, de Standaard, het Nieuwsblad, Royalblog, en ook Radio 1 kwam afgereisd voor een interview.