De vereniging

De Archeologische Vereniging ‘Philips van Horne’ werd opgericht op 31 maart 2008.

De vereniging beoogt een drietal doelstellingen:

  1. Het beoefenen van de archeologie: jaarlijks neemt de vereniging deel aan een opgraving o.l.v. een professioneel archeoloog.
  2. Archeologie in al haar aspecten te belichten, enkele malen per jaar organiseert de vereniging een museumbezoek, stadswandeling, lezing, of bezoek aan een opgraving.
  3. Archeologie toegankelijk maken voor alle leeftijden: de vereniging heeft veel gezinnen met kinderen in het ledenbestand en het programma tijdens de jaarlijkse opgraving en de excursies wordt naast volwassenen ook op kinderen ingericht.

De vereniging bestaat uit een gevarieerde groep volwassenen, die in hun dagelijkse leven uiteenlopende beroepen uitoefenen, bijvoorbeeld arts, ingenieur, archivaris, ICT-deskundige, europees ambtenaar, wetenschappelijk onderzoeker of bibliothecaris. Veel volwassen leden brengen hun kinderen mee, in leeftijd variërend van nul tot aan de jonge volwassenheid.

Het jaarlijks hoogtepunt voor de leden en hun kinderen is de deelname aan een opgraving in de zomervakantie. De vereniging haakt dan aan bij een lopende opgraving van o.l.v. professioneel archeoloog, meestal in België. Gedurende twee weken de beoefenen de leden hun hobby, de archeologie, en combineren dit met een vakantie in een tentenkamp. Dat tentenkamp wordt door de leden gezamenlijk opgebouwd en ingericht met een grote gemeenschappelijke tent, professioneel uitgeruste keukententen, slaaptenten, kampvuur en een grote trampoline voor de kinderen. Bourgondisch tafelen is een belangrijk onderdeel van het kamp, net als genieten van de fraaie Belgische omgeving.

De vereniging is het officiële vervolg op de voormalige Werkgroep Archeologie ‘Philips van Horne’, van de scholengemeenschap Philips van Horne te Weert (Limburg, Nederland). De werkgroep heeft 30 jaar lang onder leiding van geschiedenisleraar Gerrit Hasendonckx in de zomervakantie meegewerkt aan opgravingen van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE). De Archeologische Vereniging zet deze traditie voort!